Prošnja za sodelovanje v akciji zbiranja odpadnih baterij in plastične embalaže v šolah in vrtcih v okviru projekta NoviKrog

Spoštovani starši in učenci,

na Mestni občini Novo mesto bomo v okviru projekta NoviKroG izvedli zbiralno akcijo zbiranja odpadnih baterij in plastične embalaže, ki bo od 5. 5. do 16. 6. 2023 potekala v vrtcih in osnovnih šolah na območju osmih dolenjskih občin.

Cilj zbiralne akcije je, da v lokalnem okolju sklenemo snovne zanke, torej da se materiale, ki bi sicer končali med odpadki, ponovno uporabi oziroma se iz njih izdela predmete, ki jih bomo sodelujoče šole in vrtci lahko koristno uporabili.

a. Zbiramo plastiko izdelano iz HDPE ali PP, oznake na plastiki št. 2 ter 5. Kako vemo, da je plastika prava? Običajno sta ti dve vrsti plastike neprosojni, plastika je bolj kompaktna. Največkrat so iz teh vrst plastik izdelane:

 • trše posode od skut, kislega zelja ipd.,
 • trše neprosojne posode tekočih detergentov (npr. pralni gel, gel za pomivalni stroj, ipd.),
 • zamaški plastenk,
 • duplo kocke.

Plastična embalaža naj bo oprana (brez ostankov hrane ali čistil) in naj ne vsebuje drugih neplastičnih delov (kovina, papir, les, ipd.).

Iz zbrane odpadne plastikebodo partnerji projekta izdelali športne, didaktične pripomočke in druge uporabne predmete ter s tem zagotovili, da bodo neposredne koristi od zbiralne akcije imeli tiste šole in vrtci, ki bodo v akciji najbolj aktivni in pripomogle k učinkoviti sklenitvi lokalnega snovnega kroga.


b. Zbiramo tudi odpadne Li-on baterije – cilindrične/okrogle baterije tipa Li-ion

Najdemo jih v:

 • prenosnikih,
 • ročnem orodju (vrtalni stroji…),
 • e-kolesih,
 • e-skirojih, ipd.

Nameravajo jih uporabiti v sistemih solarnega napajanja za osvetljevanje javnih poti.

Učenci naj pod mentorstvom staršev odstranijo set baterij skupaj z notranjim ohišjem iz naprave. V kolikor so kontakti baterij (na koncih) izpostavljeni, naj jih prelepijo z izolirnim trakom ali debelejšim lepilnim trakom, da ne pride do stika  z drugimi baterijami.  Več informacij v zgibanki »Tudi baterije lahko zagorijo«.

KORAKI ZBIRANJA BATERIJ IN PLASTIČNE EMBALAŽE  V ŠOLI:

 1. Doma dosledno ločujte v dve namenski vrečki.
 2. Na zbiralne dneve (načeloma vsak petek od 12.5. do 16. 6. 2023) zbrano vsebino – v eni vrečki zbrane Li-ionske baterije, v drugi vrečki ČISTE zamaške, posodice skute,  sladoleda –  prinesite v šolo na zbirno mesto.
 3. Vsebino oddate v zaboj v jedilnici šoli.

Vljudno vas vabimo, da tudi vi podprete našo zbiralno in ozaveščevalno akcijo z vašim sodelovanjem.

Hvala.

Mentorica projekta: Darja Fink

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost