Nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev

Mesec maj je tradicionalno posvečen opozarjanju na večjo varnost kolesarjev, kar Agencija za varnost prometa izvaja v sodelovanju s Policijo. Poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev in kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev tako pričakujte med 17. in 30. majem, v času trajanja nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev.

Kolesarjenje je v vzponu, delež kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje, tako v naseljih, kot tudi drugod. Z vedno večjim številom kolesarjev, ki sodijo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo, kar lahko vodi v nastanek prometne nesreče in hude poškodb.

Nacionalni preventivni akciji smo se pridružili tudi na naši šoli. Učenci 5. razredov so tako v okviru tehniškega dne opravili preverjanje tehnične brezhibnosti kolesa, se na športnem dnevu  seznanili s pomembnostjo kolesarske čelade, ki ščiti glavo pri morebitnem padcu. Sestavili so različna promocijska gradiva s tematiko “Čelada da, telefon ne” ter skozi celo šolsko leto sodelovali v projektu Varno na kolesu. Do konca leta pa nas čaka še nekaj aktivnosti, s katerim bomo opozarjali na večjo varnost kolesarjev v prometu. In kaj lahko storite vi? Za začetek upoštevajte spodnje nasvete. S tem boste naredili zelo veliko za večjo varnost.

Trije nasveti kolesarjem za varno vožnjo:

  1. Z roko vedno jasno nakažite, kam zavijate!
  2. Poskrbite za dobro vidnost, na kolesu naj bosta delujoči sprednja in zadnja luč!
  3. Pred rdečo lučjo se vedno ustavite! Za vašo varnost uporabljajte čelado!

Trije nasveti voznikom za varno vožnjo kolesarjev:

  1. Pri zavijanju desno bodite še posebej pozorni! Kolesarji imajo prednost!
  2. Vrata avtomobila iz notranjosti odpirajte z desno roko, tako boste videli kolesarja.
  3. Ne jezite se na kolesarje! V prometu so ranljivejši kot vi.

V prometu odločajo stotinke sekunde, dovolj je že trenutek nepazljivosti in življenje se lahko za vselej korenito spremeni. Agencija za varnost prometa in Policija svetujeta: »Kolesarjina cestah bodite kar najbolj pozorni, saj je za nastanek nesreče dovolj majhna napaka. Ne uporabljajte mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, ne vozite pod vplivom alkohola, vozite zmerno in hitrost prilagodite razmeram v prometu. Na pot se podajte strpno in z zavedanjem, da smo za varnost v prometu soodgovorni vsi

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost