Rastoča knjiga na TV-Brusnice

7. marca 2024 smo na prireditvi v polni šolski avli praznovali že 13. rojstni dan Rastoče knjige OŠ Brusnice. To šolsko leto smo projekt poimenovali TU SEM DOMA, saj smo ga namenili raziskovanju naravne in kulturne dediščine v dolini pod Gorjanci. Učenci so fotografirali znamenitosti svoje okolice in poskrbeli za opis. Potem smo oblikovali pano, ki smo ga ob sodelovanju s KS Brusnice in KS Gabrje že postavili sredi Brusnic, sledilo bo tudi Gabrje. Pano je z vsemi informacijami namenjen kot pomnik zanamcem in obiskovalcem.

Na dopoldanskem kulturnem dnevu so učenci raziskovali našo naravno in kulturno dediščino v različnih delavnicah: v gledališki, tehnični, kuharski, ustvarjalni, geografski, literarni, računalniški, evropski, podjetniški, češnjevi, likovni, animacijsko-novinarski, sobivanje, stare pripovedi in igre, lepopisje. Svoje izdelke so razstavili v mali avli pri Rastoči deklici – Brusničanki.

Tokratna prireditev je potekala v obliki kulturne oddaje TV-Brusnice TU SEM DOMA, ki jo je posnela učiteljica Barbara Gajski. Vodila in povezovala sta jo učenca Emma Gazvoda Deželan in David Janc. Iz studia se je najprej oglasila učiteljica Darja Šinkovec, ki je v pogovorni oddaji vsem poslušalcem oz. gledalcem predstavila bistvene vrednote Rastoče knjige in razložila njen razvoj na OŠ Brusnice kot eni prvih šol v Sloveniji. Na TV-Brusnice sta se s svojima izjavama vključila tudi pisatelj Boštjan Gorenc-Pižama in mag. Marijana Kolenko, predsednica Rastoče knjige Slovenije. V TV-oddajo so se v živo s prireditve vklopili nastopajoči učenci: gledališčniki z Brusniško ohcetjo, folkloristi ter pevska zbora vrtca in šole. Tako smo povezali sodobno tehnologijo in dediščino naših prednikov, s čimer smo dokazali, da cenimo preteklost in z njo gradimo prihodnost. Tudi vizija naše šole se glasi: Spoštujemo tradicijo in razvijamo odgovornost za prihodnost.

Ga. ravnateljica Jasmina Hidek je v pozdravnem nagovoru med drugim poudarila, da si želimo, »da bi v našem vzgojno-izobraževalnem procesu »ustvarili« kulturne, široko razgledane posameznike, ki bodo pokončne osebnosti, sposobne  spopasti se z izzivi sedanjega in prihodnjega časa. Ki bodo znali ustvarjalno sodelovati in umno razreševati spore. Ki bodo skratka razumeli, kako pomembne so vrednote Rastoče knjige.«

Pred mikrofonom sta bila tudi dr. Janez Gabrijelčič, oče Rastoče knjige Slovenije, in dr. Miha Japelj, njen dolgoletni simpatizer, ki sta pohvalila prireditev in izrazila navdušenje nad nastopajočimi učenci.

Prijetno druženje obiskovalcev se je nadaljevalo v mali avli pri Rastoči deklici – Brusničanki ob ogledu razstave in obljubah, da se še kdaj srečamo v Mačji dolini.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost