OŠ Brusnice na 1. Mednarodnem festivalu Rastoče knjige in Združenih rastočih knjig sveta

Boris A. Novak in OŠ Brusnice pri Rastoči deklici v parku Navje

V torek, 29. maja 2018, je potekal v Ljubljani 1. Mednarodni festival Rastoče knjige in Združenih rastočih knjig sveta. Slavnostni govorniki so bili predsednik Državnega sveta RS, Alojz Kovšca, predsednik društva Rastoča knjiga, Boštjan Žekš, in letošnji Prešernov nagrajenec, Boris A. Novak. Na svečani dogodek je bila povabljena tudi naša šola, saj pri projektu sodelujemo že 8 let.

Letos praznuje slovenska Rastoča knjiga svojo polnoletnost in posveča svoje delovanje ljubezni – ljubezni do knjig, znanja in kulture pa tudi miroljubnemu in ustvarjalnemu mednarodnemu sodelovanju. Združene Rastoče  knjige sveta so nadgradnja slovenske Rastoče knjige, temeljijo pa na medsebojnem plemenitem sodelovanju na področju kulture, znanosti in umetnosti ter na viziji univerzalne odličnosti. K projektu so vabljene vse države sveta, da bi v tem gibanju predstavile svoje književno izročilo in tako prispevale k boljšemu poznavanju kulturne dediščine stare celine in sveta.

Slovenski Rastoči knjigi se je doslej priključilo že 13 držav (Italija, Madžarska, Rusija, Indija, Finska, Irska, Norveška, Avstrija, Hrvaška, Francija, Srbija …). Na prireditvi, ki je potekala v Festivalni dvorani pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so slovenske šole predstavile bogastvo tujih Rastočih knjig. Tako je OŠ Brusnice predstavila italijansko Rastočo knjigo.

V nadaljevanju programa sta potekali dve okrogli mizi na temo Rastoče knjige, kjer je sodelovala tudi naša ravnateljica, ga. Jasmina Hidek. Vsaka šola se je na svoji stojnici predstavila s svojimi izdelki.

Popoldne smo se preselili v park Navje h kipu Deklice z rastočo knjigo, kjer je deklica tokrat zrasla za misel Borisa A. Novaka: “Pesnik je vrtnar tišine”. Celotna prireditev je potekala v prijetnem druženju učencev, mentorjev, ravnateljev in drugih, ki jim vrednote Rastoče knjige nekaj pomenijo.

Na kulturnem programu so nastopili tudi naši učenci: Timotej Medle, Nika Rukše, Maj Padaršič, Luka Ban, Tara Jazbec in Tinkara Medle.

 

Več si lahko preberete na spodnjih povezavah:

rtvslo.si

državni svet RS

Vaš kanal

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji:

Fotogalerija

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost