OŠ Brusnice na 2. Festivalu Rastoče knjige in Združenih rastočih knjig sveta

V torek, 25. oktobra 2022, je potekal v Ljubljani, v dvorani Državnega sveta, 2. Festival Rastoče knjige in Združenih rastočih knjig sveta. Slavnostni govorniki so bili predsednik Državnega sveta RS, g. Alojz Kovšca, predsednica  društva Rastoča knjiga, mag. Marijana Kolenko, in oče Rastoče knjige, dr. Janez Gabrijelčič. Popoldne se je srečanje nadaljevalo na Navju, ko se je Združenim rastočim knjigam sveta kot 16. država pridružila Japonska.

Slovenska Rastoča knjiga se je rodila 1. 1. 2000 in posveča svoje delovanje ljubezni – ljubezni do knjig, znanja in kulture pa tudi miroljubnemu in ustvarjalnemu mednarodnemu sodelovanju.

Na svečani dogodek je bila kot ena izmed 9 slovenskih šol povabljena tudi naša šola, saj pri tem mednarodnem projektu sodelujemo že 12 let. Predstavniki šol smo predstavili svoje rastoče knjige najprej na razstavi in kasneje še v dvorani Državnega sveta. Na OŠ Brusnice smo svojo rastočo knjigo ustvarili že leta 2011, ki jo simbolizira kip rastoče deklice – Brusničanke. Ob otvoritvi smo organizirali Srečanje literatov treh generacij naše doline. Naslednje obletnice smo obeležili z več odmevnimi dogodki: izdali in predstavili smo različne knjige npr. Narečni slovar brusniške doline, gostili smo pisateljico Cvetko Kocjančič – našo zdomko iz Kanade, premierno smo uprizorili več gledaliških predstav, v Ljubljani smo leta 2018 sodelovali na 1. Festivalu Rastočih knjig in Združenih Rastočih knjig sveta, združili smo našo rastočo knjigo z mednarodnim projektom Erasmus plus …

13-letnico Rastoče knjige OŠ Brusnice bomo tudi v letošnjem šolskem letu obarvali s kulturno dediščino. Na prireditvi za javnost bomo februarja 2023 predstavili NAREČNI SLOVAR BRUSNIŠKE DOLINE – ponatis in dopolnjeno izdajo. Slovar je namreč julija 2022 ponovno izdala naša šola, avtorici sta učiteljici Milena Jaklič in Darja Šinkovec, računalniško pa ga je uredila učiteljica Barbara Gajski. Pri večletnem projektu so zbirali in zapisovali narečne besede vsi učenci ter pri tem ugotavljali, da so narečja veliko bogastvo.

Predstavitvam šol je sledila okrogla miza z naslovom Jezik – narodova identiteta in ponos! Ali to še vedno drži? Sodelovali so publicistka in novinarka Katarina Keček, predsednica Društva upokojenih pedagoških delavcev Slovenije Vida Bogataj, predstavnik Dijaške organizacije Mark Djuraševič in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Moderatorka je bila mag. Marijana Kolenko.

Popoldanski del srečanja je potekal v Severnem ljubljanskem parku, ob Železni cesti pri portalih Združenih rastočih knjig sveta, ko se je Združenim rastočim knjigam sveta pridružila Japonska. Portal je otvoril Nj. ekselenca Hiromichi Matsushima, veleposlanik Japonske v Republiki Sloveniji. Združene Rastoče  knjige sveta so nadgradnja slovenske Rastoče knjige, temeljijo pa na medsebojnem plemenitem sodelovanju na področju kulture, znanosti in umetnosti ter na viziji univerzalne odličnosti. Celotna prireditev je potekala v prijetnem druženju učencev, mentorjev, ravnateljev in drugih, ki jim vrednote Rastoče knjige nekaj pomenijo.

Koordinatorica Rastoče knjige OŠ Brusnice: Darja Šinkovec

Celoten posnetek prireditve si lahko ogledati na spletni strani Državnega sveta RS:

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost