Preventivna akcija Varnostni pas varuje vas

Javna agencija RS za varnost v prometu v mesecu marcu izvaja preventivno akcijo Varnostni pas varuje vas, ki smo se ji pridružili tudi mi.

Z učenci se o pomenu varnostnega pasu pogovarjamo v okviru pouka, dni dejavnosti, v nekaterih razredih pa tudi v okviru različnih projektov (Pasavček, Varno na kolesu) in prometnih akcij (Teden mobilnosti, Bodi viden, bodi previden, Varnostni pas varuje vas, Varno brez telefona), ki so namenjene ozaveščanju prometne varnosti.

V procesu prometne vzgoje je zelo pomembno, da o dejavnostih in pomembnosti omenjene teme obveščamo tudi starše. Raziskave namreč kažejo, da bi z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev lahko za 50% zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov, preprečili pa bi lahko tudi smrtne žrtve med otroki potniki.

Zato vas želimo v okviru akcije, Varnostni pas varuje vas, spomniti na nekatere zakonske predpise in pomembna dejstva:

  • Vsi potniki morajo biti med vožnjo pripeti z varnostnim pasom.
  • Otroci do višine 140 cm morajo biti ustrezno zavarovani v otroških varnostnih sedežih primernih glede na težo in višino otroka, skladno z navodili proizvajalca
  • Otrok do 3 let starosti ne smemo prevažati z avtobusi, ki niso opremljeni z varnostnimi pasovi.
  • Pazite na to, da ne boste slabo ali napačno pritrdili otroškega sedeža ali nepravilno uporabili varnostni pas.
  • Otroku varnostne pasove zategnemo tako močno ob otrokovo telo, da v primeru nesreče prepreči preveliko nihanje telesa. Varnostni pas naj bo vpet na kovinsko ogrodje in ne na plastiko, ki pod močno silo lahko poči ali se lomi.
  • Otrok preraste sedež, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramničnih pasov. Zato bodite pozorni tudi na čas, ko boste morali otroku priskrbeti nov, večji sedež oz. sedež druge skupine.

Več informacij si lahko preberete v spodnjem priročniku.

Najboljši vzgled smo odrasli. Zato se tudi na vseh vožnjah, tudi najkrajših, pripnite z varnostnim pasom.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost