Ali veste kako se na naši šoli posvečamo branju?

Pravijo, da branje lahko povzroči razmah domišljije, razrast sivih celic in razširitev besednega zaklada. V skrajnih primerih lahko privede do globljega razmisleka ali celo do vznika modrosti. A ni to odlično?

Za branje ni nikoli prezgodaj in nikoli prepozno. Na naši šoli ga skušamo spodbujati na različne načine – bodisi v okviru projektov, knjižnične vzgoje, interesnih dejavnostih, pri pouku ali pa v obliki bralne značke.

Ali ste vedeli, da lahko učenci osnovne šole Brusnice v enem šolskem letu osvojijo kar pet bralnih značk? Najdaljšo tradicijo ima pri nas seveda Župančičeva bralna značka, za katero se vsako leto učenci najbolj potrudijo. Tisti najbolj vneti bralci pa opravijo tudi Trdinovo, eko ter angleško in nemško bralno značko. Na koncu devetega razreda pa se razveselimo zlatih bralcev.

Ali ste vedeli, da vsako leto sodelujemo v projektu Nacionalni mesec skupnega branja, ki vabi bralce različnih generacij k skupnemu druženju ob knjigi? Letos smo ga obeležili z radijsko uro in skupnim branjem pri pouku ter v nekaterih razredih tudi z branjem družinskim članom.

Ali ste vedeli, da bo naša Rastoča knjiga OŠ Brusnice praznovala že 11. leto? Tudi letos bo naša Brusničanka nekoliko zrasla s pomočjo narečnih besed.

Ali ste vedeli, da se učenci 1. in 2. razreda s knjižničarko družijo na pravljičnem krožku? Ni namreč otroka, ki ne bi rad poslušal pravljice, zgodbe ali pesmice. Potrebno je le najti pravo knjigo, pravi čas in mu jo ponuditi.  

Ali ste vedeli, da naši otroci zelo radi zahajajo v šolsko knjižnico? Tam lahko skozi različne knjige odkrijejo nove svetove in odpotujejo v domišljijo.

In naj vas za konec vprašam, ali veste po katerih knjigah najraje posegajo naši učenci? Verjetno ne. Poznam pa nekoga, ki to ve – naša knjižničarka. V mali avli je pripravila razstavo najbolj izposojenih knjig po razredih. Oglejte si kaj berejo naši najmlajši in najstarejši. Nato pa še sami poiščite čarovnijo v knjigah. »Čarovnija je povsod kamorkoli pogledaš. Sedi in sprosti se, vse kar potrebuješ, je knjiga!«, pravi dr. Seuss.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost