Gostili smo partnerski šoli iz Poljske in Anglije

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+, ki poteka pod geslom Read Write Eat, so nas že drugič obiskali učitelji Washingborough Academy iz Anglije ter učiteljice Szkola Podstawowa nr 8 iz Poljske.

Ob njihovem prihodu, smo jih učenci in učitelji pričakali v jedilnici šole in jim izrazili dobrodošlico. Učenci 6. razreda, smo jim z dramatizacijo v angleškem jeziku, predstavili moderno različico Trdinove Gospodične, ki smo jo poustvarili sami. Goste je v svojem nagovoru pozdravila ga. ravnateljica, dobili pa smo tudi priložnost, da jih bolje spoznamo, saj so se nam v svojem jeziku predstavili kar sami. Čas smo namenili tudi izmenjavi daril. Že prvi dan so si lahko obiskovalci, v spremstvu učencev višje stopnje, ogledali vse razrede. V nekaterih razredih pa so spremljali tudi vzgojno-izobraževalni proces.

Torek je bil prav poseben dan. Pobudo, za t.i. angleški dan, so izrazili predstavniki razredov na šolskem parlamentu, ki letos poteka pod geslom Šolstvo in šolski sistemi. Veseli smo, da smo ga uresničili ravno v tem tednu. Učenci smo bili oblečeni v prilagojene uniforme, bele in modre barve. Dan smo pričeli in zaključili v telovadnici, kot je to navada v Angliji. Vsi skupaj smo zapeli šolsko himno Češnjev cvet. Najbolj pa nam bo ostala v spominu malica, saj smo imeli s sabo “lunch boxe”, ki smo jih prinesli od doma. V popoldanskem času so si naši gostje ogledali tudi prireditev ob materinskem dnevu, ki so jo zelo pohvalili.

Sreda je za naše goste potekala izven šolskih prostorov. Nekaj učencev 6., 7., 8. in 9. razreda se je prelevilo v turistične vodnike. Obiskovalce so popeljali na voden ogled Novega mesta. Tako so lahko spoznali znamenitosti Dolenjske prestolnice. Ob tej priložnosti so prejeli tudi zloženke, ki so jih pripravili učenci. V Dolenjskem muzeju so se udeležili vodene delavnice v kateri so izdelovali situlske slike. Kot darilo muzeja pa smo člani projekta prejeli jantarjevo jagodo z namenom obujanja Jantarjeve poti. Omenjena jagoda bo tako potovala iz Slovenije, preko Anglije vse do muzeja v Gdansku.

Predzadnji dan obiska, so se našim partnerskim šolam pridružile še predstavnice Zavoda za šolstvo, območne enote Novo mesto. Za okroglo mizo je potekal zanimiv pogovor o podobnostih in razlikah med šolskimi sistemi. Dobili pa smo tudi priložnost predstaviti potek projekta na naši šoli.

Naši prijatelji iz Anglije in Poljske so lahko v kratkem času spoznali naše običaje, kulturo, vzgojno-izobraževalni proces in poskusili kulinarične dobrote Dolenjske. S srečanjem so bili zelo zadovoljni, mi pa se veselimo aktivnosti, ki še sledijo.

Zapisali Neža Kos in Blažka Nosan

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost