Ekskurzija v Salzburg

Učenci OŠ Brusnice od 6. do 9. razreda, ki se učimo nemščino kot izbirni predmet, smo 11. 4. 2018 odšli na ekskurzijo v Salzburg. Zjutraj 04:55 smo se zbrali pred šolo. Ob 05:00 smo se odpeljali izpred šole. Peljali smo se približno pet ur. Med vožnjo smo dvakrat naredili premor. Takrat smo lahko pojedli nekaj svojega ali pa rogljiček, ki nam ga je nudila šola.

Najprej smo se odpeljali do rudnika soli v Halleinu. Ko smo prispeli, smo se morali vsi obleči v rudarska oblačila. Nekaterim so bila prevelika, drugim pa premajhna, zato je bilo že oblačenje sila zabavno. V rudnik smo se peljali z vlakcem in pri tem prečkali mejo z Nemčijo. Nato smo imeli predstavitev legende – lahko si jo poslušal v nemškem ali bral v angleškem jeziku. V rov smo se spustili po lesenem toboganu – uauuu, kako adrenalinsko! Slano jezero je dolgo 70 metrov, široko 30 metrov in globoko 2 metra. S splavom smo prečkali jezero. Bilo je zelo počasno, a kljub temu zabavno. V rudniku smo dobili sol za spomin. Ko smo se spustili po lesenem toboganu, so nas slikali in ko smo odhajali, smo lahko to sliko kupili.

Po končanem obisku rudnika soli smo se napotili v Salzburg. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru in si sami naročili sladoled. V izložbah so nas spremljale Mozartove kroglice. Ogledali smo si tudi zunanjo zgradbo Mozartove rojstne hiše.

Nazadnje smo se odpravili v Red Bull Hanger 7. To je moderni muzej avtomobilizma in aviacije. Navdušili so nas slavni avtomobili, formule ter letala.  Imeli smo priložnost videti tudi obleko astronavta (skafander) ter del rakete. Vsi smo bili navdušeni nad toaleto. Bila je zelo velika in razkošna.

Nato smo se po napornem dnevu vrnili v Brusnice, kjer so nas pričakali starši. Meniva, da je bila ekskurzija zelo poučna, saj smo učilnico nemščine preselili v Salzburg. Po vsej verjetnosti bomo šli naslednja leta k nemščini tudi zato, da še malo raziščemo našo sosedo Avstrijo.

Karin Poredoš in Marta Markelj, 6. razred

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost