Obeležili smo 12. obletnico Rastoče knjige OŠ Brusnice

Ob 12. obletnici Rastoče knjige OŠ Brusnice, smo na naši šoli v četrtek, 16. 2. 2023, pripravili bogato kulturno prireditev, ki je potekala pod geslom »Čuvajmo kot zlato rudo milo nam domačo grudo«.

V sklopu omenjenega gesla sta napovedovalca Tinkara Medle in Lin Luzar obiskovalcem predstavila, kako na naši šoli skrbimo za ohranjanje kulturne dediščine našega kraja. Predstavila sta kronološki pregled dvanajstletnih dejavnosti, izdanih knjig in udejstvovanj na mednarodnih festivalih Rastoče knjige in Združenih rastočih knjig sveta.

Obiskovalce je v začetku prireditve nagovorila naša ravnateljica ga. Jasmina Hidek. V svojem nagovoru je skozi citate Toneta Pavčka poudarila pomen doma, jezika in domače zemlje. Obenem je izrazila ponos in obiskovalcem napovedala literarni pogovor, ki bo potekal ob dopolnjeni izdaji t. i. »Podgurskega« slovarja oz. Narečnega slovarja brusniške doline. Ob zaključku svojega nagovora pa je prenesla še čestitko, ki jo je g. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige, namenil naši šoli.

Občinstvo sta nagovorila tudi mag. Marijana Kolenko, slavnostna gostja, predsednica društva Rastoča knjiga Slovenije ter prejemnica nagrade jabolko navdiha, ter podžupan Mestne občine Novo mesto g. Urban Kramar. Oba sta pohvalila pestro kulturno dogajanje in prizadevanje šole k ohranjanju dediščine med učenci na različne načine. Ga. Kolenko je poudarila izjemno bogastvo narečnih besed in toplino, ki jo je začutila v dvorani, g. Kramar pa nam je ob koncu govora sporočil, naj nikoli ne »abcagamo« v svojem poslanstvu.

Da močno »abrajtata« jezikovno kulturno dediščino, pa sta v osrednjem dogodku večera dokazali avtorici dopolnjene izdaje Narečnega slovarja brusniške doline Milena Jaklič in Darja Šinkovec. V bogatem literarnem pogovoru, ki ga moderirala mag. Marijano Kolenko, sta avtorici odgovorili na vprašanja, zakaj sta se odločili za izdajo narečnega slovarja, kako je potekalo zbiranje besed, kdo ju je podpiral, kakšno je pravzaprav narečje, kako je razloženo narečn geslo ter kdo je poskrbel za oblikovanje in računalniško podporo.

V sproščenem vzdušju sta obiskovalce z »andrhtjo« vključili v literarni pogovor, saj sta poleg omenjenega predstavili tudi besede, ki jih lahko najdemo v slovarju ter obiskovalce povprašali, ali poznajo izraze za nekatere stare predmete, ki sta jih prinesli s sabo. Prepričani smo, da se je večina mlajše generacije naučila, da hlapec ni le stalno najet moški na kmetiji za pomoč pri kmečkih delih, temveč tudi pripomoček za sezuvanje čevljev. Literarni pogovor je mag. Marijana Kolenko zaključila s čestitko obema avtoricama in povabilom k nadaljnjemu sodelovanju.

Pester pregled dejavnosti in literarni pogovor pa je kulturno popestrila tudi premierna uprizoritev 4. gledališke igre Prid’ trgat, ki jo je za našo šolo napisala bivša učenka ga. Jasna Pavlin. Šolske igralke so obiskovalcem predstavile jezikovno in vsebinsko bogato ter zanimivo gledališko igro v domačem narečju, s pomočjo katerega so obudile običaj trgatve, ki ima v naših krajih posebno tradicijo.

Bosonoge folkloristke in folklorist pa so pod mentorstvom učiteljice Kristine Burger v dolenjskih nošah predstavili prisrčen in igriv splet starih iger, zbadljivk in plesa. Občinstvo je vsem trem dogodkom namenilo topel in iskren aplavz.

Po končani prireditvi so si obiskovalci lahko ogledali še fotografski natečaj »Lepote mojega kraja«, ki je bil razpisan v okviru projekta Rastoča knjiga OŠ Brusnice in se zapletli v prijeten pogovor ob pogostitvi domačih dobrot v mali avli.

Do 13. obletnice pa obljubimo, da bomo skozi različne dejavnosti še naprej »čuvali kot zlato rudo milo nam domačo grudo«.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost