11. Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 19. 11. 2021, smo na šoli obeležili že 11. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos potekal pod sloganom  »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Učenci so v obliki možganske nevihte povedali, na katere pregovore in katere besede se spomnijo ob besedni zvezi Tradicionalni slovenski zajtrk. Nastalo je tradicionalno besedno jabolko.

Odličen zajtrk s tradicionalnimi živili, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka in suho sadje, so pospremile še različne spremljevalne aktivnosti po razredih.

Tako so učenci ustvarjali likovno in literarno, spoznavali pomen čebel in lokalno predelane hrane, raziskovali še neznane podatke o tradicionalnem slovenskem zajtrku, reševali spletne kvize, spoznavali ostale tradicionalne slovenske jedi in še veliko zanimivih aktivnosti.

Vsi učenci pa so se letos udeležili tudi predavanja Zveze slovenskih čebelarjev, ki je potekalo v obliki ZOOM videokonference. Za nas so izvedli predstavitev, v okviru katere smo izvedeli dejstva in zanimivosti o čebelarski dejavnosti in tradiciji čebelarstva v Sloveniji, zanimive podatke o naši avtohtoni čebeli kranjski sivki, delu in življenju čebel ter njihovemu pomenu v naravi. Obenem smo spoznali tudi različne vrste slovenskega medu ter ostale čebelje pridelke.
Na koncu smo imeli tudi možnost zastaviti vprašanja, ki nas zanimajo. Na vsa smo dobili tudi odgovore.

Zagotovo bi bilo dobro, da tovrstne zajtrke in morebiti tudi kosila obeležimo večkrat na leto, saj se s tem poleg uživanja v odličnih proizvodih, zahvalimo vsem pridelovalcem in predelovalcem hrane za vložen trud.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost