Kultura sem jaz, si ti, smo mi vsi

8. februarja vsako leto praznujemo slovenski kulturni praznik. Ta dan še posebej posvetimo branju, poslušanju glasbe, ogledu gledališke predstave ali pa se veliko več pogovarjamo o kulturi.

Na naši šoli smo temu že predčasno namenili kar cel dan. Lahko rečemo, da smo sledili verzom Zvezdane Majhen iz pesmi Kultura ni frizura, saj smo prepletali vse kulturne dejavnosti in res prebudili kulturo.

Kultura v nas prebuja

smerokaze do lepot,

sčasoma postane nuja,

kakor hrana in sprehod.

Knjiga, glasba, gledališče

naše misli bogate;

kdor bogastva ne poišče,

slej ko prej dobi roge…

S kulturno prireditvijo ob Prešernovem dnevu, ki so jo s svojimi pevskimi, plesnimi, recitatorskimi in deklamacijskimi točkami obogatili učenci naše šole smo tako naredili kulturen in hkrati zanimiv uvod v kulturni dan, ki smo ga posvetili kulturni dediščini. Učenci so spoznavali narečne besede brusniške doline in v narečnem govoru sestavili in predstavili kratke gledališke igre. Ker je kulturna dediščina Slovenije res bogata, nam dejavnosti ni zmanjkalo. Prvošolci in tretješolci so se lotili folklornih dejavnosti, drugošolci in šestošolci pa izdelave rož iz krep papirja.

Četrtošolci so se preizkusili v šivanju in izdelali svoje lutke, petošolci pa so raziskovali tradicionalne slovenske jedi in jih upodobili s postopkom kaširanja. Njihovo delo so nadgradili devetošolci, ki so jedi pripravili v gospodinjski učilnici. Belokranjska pogača je dišala po celi šoli. Sedmošolci so izdelovali kozolce iz lesa, osmošolci pa so se preizkusili v pletenju. Spoznavali so tudi slovenske ljudske pesmi, ki so jih skušali predrugačiti v modernem slogu.

Edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico, preživite z zavedanjem pomena kulture in umetnosti, ki sta nam, Slovencem, skozi zgodovino pomagali ohraniti jezik in identiteto

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost