Naši mladi aktivni podjetniki

V mesecu oktobru in novembru, so bili naši mladi podjetniki zelo ustvarjalni in podjetni. Udeležili so se Startup vikenda in projekta ZUIP. Le preberite, kaj vse so počeli pod mentorstvom učiteljice Zdenke Škrbec. 

Projekt ZUIP 2021  

4., 5., 11., in 12. 10. 2021 popoldan smo bili nekateri učenci 8. razreda močno zaposleni, saj smo se udeležili podjetniškega projekta ZUIP (Z Ustvarjalnostjo in Inovativnostjo do Podjetnosti). To je eden od treh podjetniških projektov za osnovnošolce. Projekta pa se nismo udeležili le mi. Poleg nas so sodelovale še štiri šole. Zaradi trenutne situacije in takratnih ukrepov smo bili vsi prisotni le preko ZOOM videokonference. Tema je bila primerna trenutnemu času – zdravstvena. Naša naloga je bila, kako hitro in učinkovito razdeliti prehranske obroke v Splošni bolnišnici Novo mesto.   

Na začetku smo si ogledali uvodni filmček in spoznavali problematiko v SBNM. Nato pa smo se odločali, kateri del problema bomo raziskali in kakšne bodo naše rešitve. Po premisleku in iskanju najboljše rešitve za naš problem, smo našo rešitev  poimenovali HoSpin. To je pokrovček, ki je pritrjen na pladenj. V pokrovček se vstavi listek, na katerem so vse pomembne informacije o pacientu, kot so ime in priimek, datum rojstva in številka sobe. Rob listka je obarvan glede na dieto pacienta. Ker je listek v pokrovčku, se ne more zmočiti ali umazati. To je seveda tudi trajnostno usmerjeno, saj listke ni potrebno menjavati za vsak obrok. V nadaljevanju smo se lotili izdelave našega prototipa. Izdelali smo pladenj, na katerem se lepo vidi naš HoSpin. Odločili smo se, da dodamo še nogice, saj se potem pladnji lahko zložijo drug na drugega, tudi če je na njih posoda. Kot dodatek smo na rob pladnja dodali še namizne igre in križanke, da se pacienti lahko zabavajo. Ob powerpoint predstavitvi, ki smo jo naredili sami, smo komisiji predstavili našo idejo. Po koncu predstavitve je komisija imela možnost postavljanja vprašanj.  Za nastop (pitch) smo imeli le tri minute.    

Seveda smo med delom imeli tudi odmore, ki smo jih izkoristili kar se da dobro. Imeli smo odlično malico ter razne spoznavne in miselne igre, ki so nam jih pripravili. Za zabavo v telovadnici in zunaj pa smo poskrbeli sami. Projekt smo končali veseli in polni novo pridobljenega znanja. Če vas zanima kaj več, nas spremljajte. Zagotovo se bomo še oglasili v tem šolskem letu.   

Zapisala Živa Nose  

Start up vikend v novembru 

Start up vikend je podjetniško tekmovanje, ki se ga je v mesecu novembru (v petek in soboto), udeležilo pet učencev iz 8. in trije učenci iz 7. razreda. Problem, ki smo ga reševali smo našli med vsakdanjimi opravki. Kako doseči, da bi ljudje več pili in bili tako bolj zdravi? Na to temo že obstaja nekaj proizvodov, a seveda nobeden ne vsebuje vsega kar vključuje naš izdelek. Naši potencialni kupci sodijo v starostno skupino od 7 do 80 let. V anketah smo jih povprašali, če se jim je že kdaj zgodilo, da so pozabili vzeti tablete. Prav tako nas je zanimalo ali pijejo več, če imajo stekleničko pri sebi ter kaj menijo o naši ideji/rešitvi in seveda ali bi naš izdelek kupili. Večini anketirancev je bila naša ideja všeč. Potem smo začeli razvijati našo rešitev. Ves čas smo se spraševali ali smo boljši od naše konkurence. Ti dvomi so kmalu izginili, saj smo izdelali našo stekleničko, ki smo jo poimenovali BottMix. Ta ima poseben pokrovček s štirimi prostorčki: za čaj, sok, šumeče tablete ter zdravila. Poleg tega je na pokrovčku še mrežica, ki ima dvojno funkcijo. 

Zasnovali smo tudi darilni paket, v katerem dobiš 2 različni steklenički (termovko in stekleničko), poseben pokrovček in ovitek za stekleničko. Zraven pa smo omogočili tudi nakup čaja. Po napredku z rešitvijo smo naredili zelo zanimiv prototip. Na koncu Start up vikenda pa smo imeli kot pravi podjetniki še pitch (govor) pred komisijo.  Na voljo smo imeli le 5 minut, a smo se odrezali odlično. Kot nagrado smo prejeli plavanje za celotno ekipo. V času Start up vikenda smo se kot ekipa zelo povezali ter zelo zabavali. Ni bilo sekunde brez dobre volje. Z našim dosežkom smo zelo zadovoljni in verjamemo, da bomo naredili še kakšen izdelek.  

Zapisala Nuša Mrak ​

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost